102-160 Banyoles a Pla de Martís

mapa pla de martis

 

Unim la conca del Terri amb la del Fluvià.

Banyoles (originariament Balneoles derivat del llatí Balneum “banys”) és una població paradisíaca i una meca de l’esport. S’hi respira molt ambient ciclista. Està a peu del Rocacorba i molt a prop dels Pirineus. El riu Fluvià no hi passa gaire lluny i aquest track us obre les portes a endinsar-vos a l’Empordà.

Descarrega el track aqui.

fitxa banyoles

Actualitzat: febrer 2018

Descripció detallada

Començem a la vora de l’estany, a l’avinguda Lluís Maria Vidal cantonada amb carrer Prior Miquel Agustí. Seguim el carril bici que ens permet donar la volta a l’estany.

banyoles bici

A l’alçada del parc de la Draga deixem de circumval.lar l’estany i encarem el puig de Sant Martirià. Pujem per l’antiga carretera de Figueres i a l’alçada de la rotonda davant del gimnàs Triops podrem prendre una via verda que ens portarà cap a Melianta.

inici via verda melianta

Aquesta via ciclista té pendents forts (tot i ser una via ciclista de caire familiar) i el ferm no esta en gaire bon estat (hi ha grava gruixuda) però com a mínim està segregada dels vehicles a motor i això ja s’agraeix.

Melianta bici

Com podeu veure al track de la imatge, per a poder travessar la C-66 hem de donar una absurda volta. És una llàstima que es prioritzi tant la mobilitat en cotxe però no en bicicleta.

anti smart melianta

Després de donar aquesta santa volta, la via verda s’acaba a Melianta. Aquí hem de prendre la carretera GIP-5121 per a seguir avançant. De pujada us recomanem anar per la vorera. De baixada hi ha un voral ample.

melianta carretera

Al cap de pocs metres, ja deixem l’esmentada carretera prenem el carrer dels Triops que ens porta precisament al clot d’Espolla, que és un estanyol d’inundació temporal d’origen càrstic. El fet de que estigui inundat una part de l’any i sec la resta fa que s’hagin conservat fauna molt especial com per exemple la tortugeta (triops crancriformis) que ja era una espècie animal present en el Triàsic (és per tant un animal prehistòric).

platja d espolla

En endavant el camí es de terra argilosa i pot estar enfangat si ha plogut recentment, dificultant molt la marxa. Arribem al Pla de Martís, on trobem una històrica creu de terme i un pont de pedra.

creu de terme pla de martis

Més endavant, el camí torna a estar asfaltat en direcció a la residència Pla de Martís i la casa dels enginyers.

ni un cotxe cyclocat

Després de passar entre la residència i la casa dels enginyers (entenem que era la casa dels enginyers que van construiir el conjunt de preses al Fluvià a aquesta alçada del riu), baixem per una pista de terra que ens porta al conjunt de preses esmentat. El Fluvià en aquest punt circula per un congost i a la riba oposada tenim sobre una roca la capella de Sant Miquel de la Roca.

sant miquel de la roca

Aquí posarem el node 160 Pla de Martis, tot i que no sigui ben bé al pla, però aquest punt ens permetrà seguir el Fluvià cap amunt direcció Besalú – Olot o bé cap avall direcció Bàscara – Sant Pere Pescador.

Com sabeu, CycloCat contacta amb sherpas que coneguin bé el territori i que vulguin compartir la seva saviesa amb la resta de comunitat ciclista. Volem agrair al sherpa Miquel Serra pel seu coneixement transmès.

Si voleu col.laborar amb el projecte CycloCat per que compartiu la seva filosofia i creieu que coneixeu prou bé el territori, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres per avançar la xarxa cap a la vostra zona. Recordeu que podeu enviar els vostres comentaris sobre el tram o informar de millores i estat de manteniment si heu passat fa poc a la adreça info@cyclocat.cat. Gràcies per la vostra col.laboració.