Distància: 78Km Desnivell: 1100m
Ruta en bicicleta entre Barcelona i Vic
Considerem que la millor manera d’anar de Barcelona a Vic és remuntant el riu Congost. Aquest ens portarà entre el massís del Montseny i els cingles del Bertí i llavors podrem accedir a la plana Ausetana, que és facilment ciclable degut als seus pendents suaus.
Aquesta ruta és emprada des de temps inmemorials i en la actualitat la línia de ferrocaril Barcelona-Puigcerdà i la C-17 (abans N-152) la segueixen. De fet, alguns trams d’aquesta ruta circulen per la antiga N-152, especialment dins de pobles petits o algún tros que la C-17 ha rebutjat.
Cal destacar que aquesta ruta passa molt a prop d’estacions de tren de la línia R3 de rodalies Renfe, cosa que és de gran ajuda a l’hora de planificar la logística.
Seguint aquesta ruta tindrem la millor relació entre desnivell i seguretat ja que:
- Evitem la carretera BV-5001 (carretera de La Roca).
- Evitem la carretera C-17
- Evitem grans desnivells acumulats evitant pujar els Cingles del Bertí o el Massís del Montseny.
- Utilitzem al màxim vies segregades: camins fluvials, etc.
Descripció detallada de la ruta
Barcelona a Montcada
(Actualitzat: Març 2019)
El track comença al node 00, a la zona Fòrum. Seguim les indicacions de la Ronda Verda Barcelona que ens portaràn fins al Parc Fluvial del Besòs.
A l’alçada de Can Zam, podem sortir del llit del riu per anar per el carril bici asfaltat sobre el dic o bé romandre pel camí de terra trencat que no ens donarà accés més tard al pont de Montcada.
Montcada a Martorelles
(Actualitzat: Març 2019)
El camí de terra oficialment no existeix. De fet, no surt a la majoria dels mapes. Com que no té manteniment, es deteriora bastant especialment després de les plujes de tardor. Després, mica en mica es va tornant transitable pel pas de ramats de bens, corredors i ciclistes.

A la alçada de Martorelles sortim d’aquest camí i pujem sobre el dic. A Martorelles trobem una passera que ens permet travessar el riu i l’autopista i accedir a Mollet, molt a prop de l’estació de tren.
Martorelles a Montornès
(Actualitzat: Març 2019)
A partir d’aquí el camí ja té un minim manteniment, tot i que quan plou es formen molts bassalts.
Aquest camí ens porta a l’aiguabarreig del Besòs: on s’ajunten el Congost i el Mogent.
Si es vol remuntar el riu Congost s’ha de pujar al nivell de la carretera de La Roca per a travessar el Besòs pel pont i accedir a Montmeló. D’allà podriem arribar a Granollers, La Garriga, Vic i Ripoll.

Montornès a Granollers
(Actualitzat: Març 2019)
Havent travessat el Besòs ens trobem en el terme municipal de Montmeló. Ens disposem llavors a remuntar el riu Congost. Es pot fer per les dues bandes, però si es va per la banda de Granollers, a part de passar a ran de la depuradora i per carrers de polígons, no es tant fluid ja que haureu de circular per dins del parc de Ponent que no té carril bici.

Granollers a La Garriga
(Actualitzat: Abril 2019)
Millor passar Granollers per la ribera dreta (a l’Oest) però a l’alçada de Canovelles s’ha de tenir en compte que hi ha mercat els diumenges i que s’ocupa el carril bici per a tal menester…

Un cop passat el segment de Canovelles trobarem un carril bici sobre dic molt ben cuidat i força continu que ens porta a La Garriga pel Sud, prop del desguàs.

La Garriga a El Figaró
(Actualitzat: Març 2018)
Travessem La Garriga per carrers. La disposició dels carrils bici no es gens continua i hem d’anar serpentejant per a enllaçar-los.


La sortida de La Garriga pel nord també es força complicada.

Un cop fora del nucli urbà de La Garriga, trobarem una pista que de vegades en transforma en sender tècnic. Això ve a ser el camí fluvial del Congost. Pot ser que hagueu de posar peu a terra en algun punt.

Aquest congost (precisament dona nom al riu) concentra les principals estructures que comuniquen Barcelona (el Vallès) amb Osona. Per tant, anirem trobant-nos la C-17 i la línia de tren Barcelona – Puigcerdà. Aquest de la imatge és un dels punts on conflueixen el riu i aquestes dues estructures. Justament aquí, passem sota un pont del tren i més endavant travessem el riu per un pont que dona accés a un refugi de pesca.

Una mica més endavant, hem de de tornar a travessar el Congost, però aquesta vegada no hi ha pont. És un gual. Sovint el nivell d’aigua és massa alt com per passar en bicicleta i s’ha de saltar de pedra en pedra per creuar. Després del gual hi ha un fort pendent que ens aparta del llit del riu.

Una mica més endavant el Congost fa un meandre que coincideix amb el túnel de El Figaró a la C-17. Al sortir del meandre arribem a un polígon industrial.

Entre l’esmentat polígon i el nucli urbà de El Figaró proposem utilitzar la antiga carretera N-152 ja que havent-hi la C-17 la major part del trànsit va per la via ràpida. Arribem a El Figaró per la rotonda que hi ha al sud del nucli i circulem per la carretera de Ribes, que és el carrer principal del poble. Trobarem l’estació de tren fàcilment molt propera al node final, només cal travessar el pont.
El Figaró a Sant Martí de Centelles
(Actualitzat: Juliol 2019)
Aquest és el troç més complicat de la ruta. Aconsellem fer-lo en tren, ja que la proposta que fem aquí comporta forts pendents.
Seguint el carrer principal de El Figaró (antic traçat de la N-152) sortim pel Nord del poble i a pocs metres trobem un camí que ens permet passar per sota de la C-17.

Llavors seguim remuntant El Congost paral·lels a un gasoducte i passarem “per darrere” de Santa Eugènia del Congost.

Fins aquí cap problema, però quan s’arriba a Tagamanent començen les complicacions.

Si tirem pel camí natural del Congost, travessarem el riu sobre pont i trobarem els primers carrers de Tagamanent, amb un notable carril bici. Podem anar esquivant la omnipresent C-17 i circulem per un revolt descartats de la N-152 (on posaran aviat una àrea per autocaravanes). Tot molt ciclable fins que arribem al nord de Tagamanent, on ens hauriem de ficar “sí o sí” a la C-17, cap a una benzinera Petrocat i més endavant les xemeneies Leiro. O bé seguim una GR que passa la C-17 sota un pont, molt poc recomanable ja que es troba en un estat deplorable de conservació (juliol de 2019) i té trams força exposats. Si aconseguissiu sobreviure a la GR (porteu el matxet) trobareu una pista que s’enfila fins la pista que ve de Can Castellar amb fort pendent (no ciclable) que us farà guanyar alçada per a passar el nus (o la gola) del Congost a Tagamanent.

Per tant, descartem els fantàstics carrils bici de Tagamanent per que no tenen continuitat per arribar ni tant sols a L’Abella. Després de Santa Eugènia encarem els cingles i travessem un pas a nivell. Seguim la pista amb forts pendents (son uns 2km amb 150m de desnivell positiu) per arribar a una granja de vaques. Trobareu tancats electrificats, deixeu-los com els heu trobat. La pista ens portarà cap a la pista de Can Castellar i més endavant trobarem Sant Pere de Valldaneu per una pista que ens farà oblidar el mal tràngol anteriorment passat.

Per aquesta pista arribariem per l’Abella a l’estació de tren de Sant Martí de Centelles

Sant Martí de Centelles a Centelles
(Actualitzat: Juliol 2019)
Continuem per l’avinguda Nord fins a trobar el camí de Centelles a Sant Martí de Centelles, esta indicat amb un cartell del Consell Comarcal i de la Diputació. En general trobarem aquests cartells amb el nom del camí a la comarca d’Osona.

A trams de terra i a trams d’asfalt, arribarem a Centelles pel polígon industrial i passarem a prop d’una àrea d’autocaravanes.

Anirem serpentejant pels carrers de Centelles que son força tranquils i passarem per una rotonda amb una escultura dedicada a Ildefons Cerdà (fill de Centelles), prop d’un aparcament d’un supermercat i de l’estació de tren.
Centelles a Tona
(Actualitzat: Juliol 2019)
Sortim de Centelles pel Nord, pel carrer Jesús i travessem la carretera C-1413c per un encreuament força perillós que ens permet accedir al camí de Centelles a Tona.

Més o menys a un terç de la distància entre Centelles i Tona trobarem el Santuari de la Mare de Deu de l’Ajuda. Allà podriem desviar-nos cap a l’est per a trobar Els Hostalets de Balenyà amb la seva estació de tren.
Continuem el camí entre Centelles i Tona per ferm de vegades de terra, de vegades asfaltat fins que accedim a Tona pel Sud, pel carrer Nou.
Tona a Vic
(Actualitzat: Juliol 2019)
Sortim de Tona pel carrer Josep Nesplé per a trobar el camí de la Casanova del Cuniller a Tona, que ens permet passar per sobre de la C-17.

Més tard, deixem aquest camí a l’alçada de Can Tosell per anar per Les Rompudes a trobar el camí Ral que ens mena cap al barri de Mont-rodón.
A Mont-rodón trobarem el cami de Mont-rodón a Vic que esdevé carretera de Taradell o camí Antic de Taradell en la seva entrada pel Sud de Vic.

Fem unes ziga-zagues per dins de Vic, intentant enllaçar carrils bici a les avingudes Pius XII i Països Catalans.

Aquest últim carril bici ens porta directe a l’estació de tren de Vic (linia R3 de Rodalies Renfe).

Volem sentir la teva opinió!
Has fet aquesta ruta? t’ha agradat? Coneixes bé el territori i creus que hi ha una opció millor? No et tallis i dóna la teva opinió! Deixa el teu comentari aquí sota.
Incidències? Millores?
Ajudan’s a mantenir la informació actualitzada deixant els teus comentaris aquí sota. Així tothom en podrà gaudir.
Agraïments als sherpas que han col·laborat en l’elaboració d’aquest tram:
Agustí Saltó, Eduard Folch (Osona Bici), Xavier Parra, Marc Castro Morales, Xavi Montserrat, Robert Salom.
18 comentaris
David · agost 2, 2019 a les 1:41 pm
Moltes gràcies per compartir! Intentaré fer algun tram abans de fer-el tot complet, salut i pedals!
Jose Gomez · octubre 6, 2019 a les 10:24 pm
Enhorabuena, a sido una ruta brutal, me ha sorprendido para bien y tal como decís casi sin coches todo caminos rurales muy muy guapa.
Si no os molesta os voy a escribir una mejora que yo creo que estaría bien. El día que fuimos hacer la ruta, por climatología decidimos hacerla al revés Vic-Barcelona, cual era el problema, que no teníamos ninguna referencia del desnivel, lógicamente el track está grabado de Bcn – Vic, pero si en cada ruta saliera el mapa de altimetría, si alguien quiere hacerla a revés tiene una orientación de la dureza. Este finde semana que viene día 12 y 13 vamos hacer Girona – Barcelona y estamos en las mismas jajaja vamos sin saber una orientación del desnivel.
Repito estáis haciendo un trabajo brutal y magnífico, web como estas, son oro! A ver si con suerte os ampliáis de la zona de Cataluña.
Un abrazo y siempre crítica constructiva.
Gracias por vuestro trabajo
Jose Gomez · octubre 6, 2019 a les 10:29 pm
Vale no he dicho nada…. si te descargas el track tienes la altimetría (que memo soy), pero de todas formas estaría la en la web.
Un saludo!
Toni García · desembre 30, 2019 a les 2:50 pm
Preparant-nos per la ronde van Osonen hem vist una alternativa més segura per entrar a Montmeló, sense necessitat de trepitjar la carretera de La Roca.
Abans de passar per sota del pont de la carretera hi ha un pont-gual que ens deixa a la rotonda d’entrada a Montmeló.
Carles · febrer 28, 2021 a les 3:26 pm
Aquest mati he fet sant fost aiguafreda. Realment el tram figaro aiguafreda es una putada, fa perdre molt temps.
Gracies pel track
Claudio · març 8, 2021 a les 5:19 pm
Hola, alquien tiene el track? no lo puedo descargar.
Sherpa General · març 8, 2021 a les 8:31 pm
Hola Claudio, hemos revisado la web y el track esta disponible. Has provado con otro navegador? si no consigues bajartelo siempre puedes intentar con la Guineu en automatico o manual. Si tampoco puedes, te enviaremos el track a tu correo electrónico. Salut i pedals!
Edu · maig 4, 2021 a les 1:04 pm
Hola!
Podríais decirme el tiempo que llevó en hacer esta ruta??
Un saludo! 🙂
Sherpa General · maig 4, 2021 a les 7:21 pm
Hola Edu! pues a “grosso modo” puedes calcular el tiempo a una media de entre 18 y 22 Km/h (sin pausas). Si la ruta tiene mucho desnivel acumulado quizás lo bajas a 15 Km/h. Salud y pedales!
Pablo Oller · agost 18, 2021 a les 10:27 am
Buenas, le estoy dando al link para descargarme el track y no baja nada. Podeis revisar que este operativo por favor. Mil Gracias
Sherpa General · agost 25, 2021 a les 7:35 am
Hola Pablo, lo hemos revisado y no encontramos ningún problema. Sí que hemos detectado que en algunos navegadores (Chrome por ejemplo) no permiten la descarga de archivos directamente de web según la configuración de seguridad que este habilitada.
Saludos!
Xavier · agost 29, 2021 a les 9:27 am
Feta ahir, 28 agost 2021 de Barcelona fins a tocar del Figaró i tornada.
El tram arran de riu entre Santa Coloma de Gramanent i Martorelles està en molt mal estat (el pitjor dels últims 10 anys). El pas dels ciclistes ha fet un petit camí de menys de 1m amplada que permet ciclar entre esvorancs (de 60cm a 1m de profunditat) i grans pedres que les riuades del 2020 van deixar. És un pas tècnic que requereix anar amb atenció (sorra, pedres, graves, esvorancs….)Si es vol ciclar més còmode la alternativa per sobre de la passera peatonal fins Montcada i Reixac és una bona alternativa. Un cop arribats a Montcada, per continuar, tenim 2 opcions:
a) Carretera de La Roca (direcció La Roca) fins arribar a Martorelles i enllaçar al riu
b) Carretera de La Roca (direcció La Roca) durant 1 km i a l’esquerra surt un trencall per baixar al riu i enllaçar el riu deixant enrera la pitjor part del camí riberenc.
En sentit descendent ídem però, òbviament a la inversa. (Carretera de La Roca sentit Santa Coloma de Gramanet)
Per passar la Garriga hi ha alternatives enganxades al riu, més fàcils de seguir tot i que no es passa pel famòs arbre. El camí riberenc entre La Garriga i Figaró no està en condicions òptimes, també ha patit les riuades del 2020. A trossos estret, i zones no ciclabes que requereixen posar peu a terra (petites) tot i que la bellesa del camí s’ho val.
Sherpa General · agost 31, 2021 a les 9:58 am
Moltes gràcies per compartir la informació!
Francisco Ferraioli · desembre 1, 2021 a les 2:09 pm
Hola, ante todo, muchas gracias por el trabajo. Quería saber cómo descargar el track (no me lo estaría permitiendo) y con qué app abrirlo.
Muchas gracias!
Sherpa General · desembre 1, 2021 a les 2:28 pm
Hola Francisco! Revisa la configuración de seguridad de tu navegador, deja que acepte descargas de nuestra web (somos de fiar). El track es un archivo GPX. Todos los dispositivos GPS pueden leerlo. Sino, hay apps como wikiloc o GPXViewer que te permiten seguir tracks. Salud y pedales!
Francisco Ferraioli · desembre 4, 2021 a les 6:14 pm
Muchas gracias! Hoy hice la ruta, muy muy buena! Va por todos los caminos más bonitos de acá hasta allí. Recomiendo fuertemente! Gracias por el trabajo!
Claudio · desembre 28, 2021 a les 2:31 am
Hola. Ayer hicimos la ruta con dos amigos. Uno de ellos no estaba entrenado. Tardamos unas 6 horas con parada a comer en La Garriga. Las pendientes después de El Figaró causaron la baja de uno por rampas repentinas. La verdad es que es una ruta muy bonita para hacerla en cualquier tienpo del año. Muchos caminos rurales y pocos coches. Gracias por el track. Gran trabajo!
Sherpa General · gener 5, 2022 a les 3:39 pm
Hola Claudio! gracias por tus comentarios. Te informo de que el proximo 12 de Febrero de 2022 haremos la Ronde van Osonen, con dos recorridos 100 y 40 km donde podreis rodar por esta ruta y algunos caminos más. Saludos!