Distància: 9Km
Desnivell: inapreciable.

Descarrega el track aquí

Via Verda Ruta del Ferro

Aquesta ruta usa el recorregut de l’antic tren entre Sant Joan de les Abadesses i Ripoll que va deixar de funcionar l’any 1980. Per tant, els desnivells i radis de gir que podem trobar son suaus (excepte algun pas a nivell reconvertit en pas soterrat).

Un dels tunels que queden de l’antiga línia de tren. És un túnel molt curt i no cal portar llums.

És una excursió ideal per fer-la amb nens ja que el nivell de segregació amb vehicles a motor és molt alt i per que hi ha serveis a ambdós pols de la ruta.

Descriurem la ruta en sentit descendent, que és la manera més fàcil. Si aneu amb nens petits (5-8 anys) el lleuger descens ajudarà a gaudir de la excursió, però després haureu de posar algun mitjà per remuntar (un adult pot tornar a buscar el cotxe o bé va seguint per la carretera N-260). No hi ha opcions de remuntar en tren (com passa en la majoria de vies verdes, ja que precisament estem utilitzant l’antic traçat del tren) i el bus no és una opció fiable per remuntar les bicis.

Si els nens ja son una mica més grans (8-12 anys) es pot fer el recorregut sortint de Ripoll i ascendir a Sant Joan. En acabat es torna pel mateix camí i la baixada ens ajudara a arribar. Sortir de Ripoll té l’avantatge de que es pot arribar en tren amb la línia Barcelona – Puigcerdà, per tant podem plantejar una sortida sense agafar el cotxe.

Descripció detallada de la ruta

(Actualitzat: Agost 2019)

Anem a buscar l’antiga estació de tren de Sant Joan de les Abadesses, on ara hi ha un alberg amb servei de bar i restaurant amb lavabo només per clients. Disposa d’un aparcament força gran i jocs per a infants. Fàcilment trobarem les indicacions per a iniciar la ruta, només cal seguir el pendent.

Sortim de Sant Joan de les Abadesses per la via verda usada en exclusiva per vianants i bicicletes. Els pocs encreuaments que hi ha estan degudament senyalitzats.

En general hi ha moltes zones amb ombra, per tant aquesta ruta es pot fer fins i tot en dies calurosos i assoleiats d’estiu sense risc.

Els únics pendents pronunciats es troben en dos passos sorterrats: un a mig camí i un altre a l’entrada de Ripoll. Antigament devien ser passos a nivell, però al fer la via verda s’ha optat per baixar el nivell d’aquesta.

L’arribada a Ripoll té molta ombra ja que travessa zones boscoses.

Només hi ha un encreuament que s’hauria de millorar a l’entrada de Ripoll, on hi ha l’institut, però en general la ruta és molt segura i les inversion estan ben fetes.

També es podria millorar una baixada de terra solta just arribant a Can Guetes, ja que no esta al nivell de la resta d’infraestructura i no suposaria una inversió molt alta.

La ruta acaba al CAT (Centre d’Atenció Turística) de Can Guetes, a Ripoll. Aquest centre compta amb lavabos, bar, restaurant, aparcament ampli, area d’autocaravanes i lloguer de bicicletes. Més informació de Can Guetes aquí.

Del CAT de Can Guetes es pot arribar de manera mes o menys segura fins a l’estació de tren de Ripoll. Hi ha indicacions del consorci de les vies verdes que hi porten vora el riu, per unes passarel·les.

Del CAT Can Guetes fins a l’estació de tren hi ha 900m. Trobareu indicacions del consorci de les Vies Verdes que hi porten. No cal ficar-se a la carretera.

Volem sentir la teva opinió!

Has fet aquesta ruta? t’ha agradat? Coneixes bé el territori i creus que hi ha una opció millor? No et tallis i dóna la teva opinió! Deixa el teu comentari aquí sota.

Incidències? Millores?

Ajudan’s a mantenir la informació actualitzada deixant els teus comentaris aquí sota. Així tothom en podrà gaudir.


0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *