22-28 El Coll a Sant Bartomeu de Cabanyes

el coll sant bartomeu mapa

Seguint la carena de la serra de Marina.

Aquest tram forma part de la ruta alta Marina-Corredor-Montnegre. Ens comunica El Coll i l’ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes, també coneguda com a Sant Bartomeu de Can Cunill ja que pertenyia a la família Cunill d’Òrrius. Està documentada des del SXII. Val a dir que per a aquesta zona de La Roca hi ha forçes monuments prehistòrics com per exemple dolmens. La major part de la ruta coincideix amb la GR-92, però amb algunes variants per millorar la ciclabilitat.

Tot i que no és un segment que comuniqui poblacions, creiem convenient incloure’l a la xarxa degut al seu interès turístic i per que, en el fons, si que ens permet moure’ns amb facilitat en un entorn molt muntanyós.

Descarrega el track aqui.

fitxa sant bartomeu de cabanyes

Actualitzat: Abril 2017

Descripció detallada

Començem a la coronació de la carretera BV-5103 (carretera de Cardedeu a Dosrius) on intersecta amb el camí carener que anirem seguint. Anem en direcció Oest Sud-Oest com es veu a la imatge.

el coll

Seguim una pista asfaltada que dona accés a una urbanització. Al cap de pocs metres girem 90° cap al Sud i seguim la pista principal.

el coll oest

Travessem la urbanització Sant Carles pel camí dels Bandolers.

Sant Carles

La urbanització s’acaba, però la pista continua. Ara ja dins del Parc Natural de la Serra de Marina.

final de sant carles

Seguint el camí dels Bandolers, arribarem a la carretera C-1415c, al punt més alt, on hi trobarem una benzinera abandonada. Ens incorporem a la carretera uns escassos 60 metres i seguim per la pista.

benzinera tancada

La pista és molt ample i es circula amb molta facilitat ja que dona (o donava) accés a camions a una pedrera. Si seguissim aquesta pista ens trobariem amb el tancat de la pedrera que ens barra el pas. Hi ha dues maneres de voltejar la pedrera:

  1. pel Sud: hi ha una pista de 3 metres d’ample que dona la volta a la pedrera per la seva cota inferior. Llavors ens incorporem a la carretera i remuntem el desnivell perdut
  2. pel Nord: una mica abans de la pedrera prenem corriols no ciclables, gairebé coincidents amb la GR-92 que ens permeten conservar alçada i fer menys kilòmetres que la opció 1.

El nostre track prèn la opció 2, ja que és més segura (no circula per carretera) i té menys desnivell. Ens sap greu, però hi ha un troç no ciclable.

la pedrera

Travessem la carretera BV-5106 i seguim per la pista. Al cap de pocs metres trobarem l’ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes. El track segueix una mica més endavant fins a la bifurcació que ens portaria a Òrrius i baixaria fins a Argentona.

 

 

Com sabeu, CycloCat contacta amb sherpas que coneguin bé el territori i que vulguin compartir la seva saviesa amb la resta de comunitat ciclista. Si voleu col.laborar amb el projecte CycloCat per que compartiu la seva filosofia i creieu que coneixeu prou bé el territori, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres per avançar la xarxa cap a la vostra zona. Recordeu que podeu enviar els vostres comentaris sobre el tram o informar de millores i estat de manteniment si heu passat fa poc a la adreça info@cyclocat.cat. Gràcies per la vostra col.laboració.