Bosses de quadre

Com portar equipatge al quadre.

Quina és la peça més gran d’una bicicleta? Doncs el quadre. Per tant, anirà molt bé poder aprofitar tots els racons de què disposa aquest.

espai bici quadre

Habitualment hem utilitzat aquest espai per portar un o dos bidons en els típics portabidons.

portabidons

També ha estat un lloc ideal per a posar les llargues manxes fa uns anys (i que ara alguns tornen a posar de moda).

silca impero ultimate

Foto: Silca.cc

I també recordarem com a començament dels anys 90 totes les BTT duien una bossa triangular al quadre com aquesta:

bossa triangular quadre

I últimament els triatletes estaven redescobrint el quadre per a poder posar-hi el pic-nic:

topeak bossa merendola

Foto: Topeak

En aquest article parlarem de totes les maneres d’aprofitar l’espai del quadre per a portar-hi coses, siguin ampolles, eines, recanvis o barretes. L’espai que podem aprofitar del quadre té dues característiques:

1- és pla. Això vol dir que podem posar coses planes o plegades en pla. No hi posarem doncs un fogó o una olla, ja que sobresortirà. Penseu que de vegades un simple bidó al tub vertical ja ens toca a les cames en pedalar…

2- té una dimensió molt llarga. Això és ideal per a portar objectes allargats com per exemple els pals de la tenda de campanya 😉

 

 

Bosses de quadre

Si necessitem portar més coses que no pas un parell de bidons, ja haurem d’equipar-nos amb bosses específiques. Val a dir que les bosses de quadre tenen la particularitat de què necessiten adaptar-se perfectament al quadre. No totes les bosses s’adaptaran bé al nostre quadre. I els que tingueu un quadre fora de la geometria típica de diamant (quadres amb suspensió, beines elevades, tubs superiors baixos) tindreu problemes a trobar bosses que us vagin bé. Comencem!

bosses de doble

Foto: bikepacking.com

 

Bosses que permetin portar bidons

Utilitzem el tub superior del quadre per a penjar-hi una bossa. Això ens permet continuar utilitzant, com a mínim, el portabidons del tub diagonal. El portabidons del tub vertical pot quedar inutilitzat (depenent de la talla i geometria del quadre).

Geosmina

Els madrilenys tenen un parell de models, de 2,5 i de 7,5L. Són impermeables i s’adapten a la majoria de quadres del mercat.

geosmina

Foto: Geosmina

Apidura

Tenen dues gammes: una impermeable (expedition series) i l’altre no (backcountry series). La primera sèrie té volums de 3, 4,5 i 5,3L mentre la segona té la sèrie compact igualment amb 3, 4,5 i 5,3L i la sèrie normal de 4,5 i 6L.

apidura

Foto: Apidura

Restrap

Ens ofereixen una gamma de 3 mides, a part ofereixen el servei de fer-la a mida si els envies les mides del teu quadre. Recordeu que aquestes bosses han d’anar ben ajustades al quadre si no voleu que ballin!

restrap

Foto: Restrap

Ortlieb

Els alemanys d’Ortlieb tenen només una mida (ara per ara, novembre de 2018) per a aprofitar el tub superior.

ortlieb

Foto: Ortlieb

 

Zefal

Només tenen una petita bossa de 1,3L. Justet justet…

zefal petit

Foto: Zéfal

Btwin (Decathlon)

Els de Decathlon tenen una bossa molt petita i molt bàsica, en la seva línia d’oferir una possibilitat econòmica per iniciar-se a un esport. La bossa té 1,4L per iniciar-se en el món del bike-packinng.

bossa quadre decathlon

Foto: Decathlon.

 

Topeak

Tenen el model Midloader en 3 mides diferents: 3, 4.5 i 6L. Molt en la línia del que ofereixen les altres marques.

topeak bossa quadre

Foto: Topeak.

 

 

 

Bosses que ja no permeten portar bidons

Aquest tipus de bosses ja són per a un cicloturisme d’altes prestacions, o sigui, que realment es requereixi molt volum de transport. Com que es vol aprofitar fins a l’últim racó del quadre i els quadres són tots molt diferents, hi ha pocs models al mercat. La probabilitat de trobar un que vagi “com anell al dit” amb el vostre quadre és molt baixa i si esteu ja pensant en aprofitar tant l’espai, potser val la pena que us la feu a mida.

De totes maneres, aquí us ensenyem algunes bosses que hi ha al mercat.

Apidura

Donen la possibilitat de bosses de quadre sencer: “full frame”. Si us encaixa, perfecte.

apidura full frame

Foto: Apidura.

Restrap

Com hem dit abans, aquests anglesos ens ofereixen directament personalitzar la bossa a mida del nostre quadre. Però potser no cal anar tan lluny perquè ens facin una bossa a mida.

restrap customitzat

Foto: Restrap.

Blackburn

No havíem parlat d’aquesta marca en anteriors articles, però tenen una gamma molt completa. Aquí us ensenyem la seva bossa de quadre complet (tenen quatre talles disponibles).

blackburn frame

Foto: Blackburn.

 

 

Bosses a la part superior del tub

Al contrari que amb les bosses de quadre complet, les bosses que es posen a la part superior del tub són molt més abundants en el mercat. En trobareu de totes mides, formes i colors. Des de les que fan servir els triatletes (ultralleugeres, aerodinàmiques i sense cremallera) a les que fan servir els “diumenjaires” més relaxats per a posar el transistor. No us en posem exemples perquè no acabaríem mai i perquè és molt fàcil que trobeu el que busqueu.

 

Conclusió

En què us heu de fixar i en què no:

 • és important que la carrega vagi ben subjecte, sigui amb tensors o amb compartiments interiors. Penseu que tota la càrrega ha d’anar sempre ferma perquè no es mogui ni es faci malbé. Això és per evitar solls quan circulem per terrenys irregulars i per evitar que les peces d’equipatge es facin malbé. Especialment els estris metàl.lics, quan freguen els uns amb els altres arriben a fer malbé objectes de plàstic o roba.

 

 • fixeu-vos bé en no tocar amb les cames a la bossa. Heu vist que de vegades la pintura del tub superior del quadre esta més lluent, o fins i tot s’han descolorit els adhesius d’aquesta zona? això és per que molt o poc, en genoll toca el tub superior. Donc si portessis una bossa el genoll roçaria contra el teixit. Això et podria fer una ferida. Mireu bé com pedaleu (amb els genolls oberts o tancats), feu-vos primer un estudi biomecànic per corregir la vostra posició i els moviments de les cames. Llavors podreu veure si podeu portar un objecte entre les cames sense que roçi amb els vostres genolls. Penseu que si roça i això us obliga a pedalar amb els genolls més oberts us podeu lesionar (i de vegades en molts pocs kilòmetres).

 

 • reflectants: no calen. Els reflectants sempre es veuen més en peces mòbils com les rodes, els pedals, les sabates o els turmells. Una bossa de quadre és força estàtica i a més queda tapada per les cames.

 

 • si teniu un quadre amb suspensió heu de tenir en compte el recorregut de les bieles i pletines quan el mecanisme es mogui. Serà difícil trobar una bossa al mercat que s’adapti perfectament al vostre quadre. Us aconsellem que us la feu a mida, partint de zero o bé partint d’una gran i anar ajustant-la. El vostre sabater del barri o del poble (si és manetes i li caus bé) poden fer aquest tipus de costures resistents.

 

 • si porteu els pals de la tenda en aquestes bosses vigileu que les puntes no foredin la bossa.

 

A favor i en contra:

 

A favor:

 • baixen el centre de gravetat del conjunt bici + càrrega si ho comparem amb una motxila, una alforja posterior o una de manillar.
 • reparteixen millor el pès entre les dues rodes si ho comparem amb una alforja posterior o carregar el manillar.
 • aerodinàmicament son bones, tot i que no és molt important…
 • tenen una de les tres dimensions molt llargues, això ens anirà bé per posar els pals de la tenda.

En contra:

 • ens poden dificultar (o fins i tot impedir totalment) agafar el bido.
 • si van fins molt avall, es poden mullar quan travessem un riu.
 • si hi ha vent lateral fan vela.
 • la càrrega costa de que vagi ben lligada. Consell, poseu-hi roba entremig.
 • si teniu les cames molt gruixudes teniu risc de tocar la bossa amb els genolls. Intentar evitar el contacte obrint els genolls us pot lesionar. No tothom pot portar aquest tipus de bosses, tranquils hi ha més opcions.