Com usar tracks

Tens un smartphone? doncs tens un navegador!

Segur que tens un smartphone, doncs treu-li tot el suc i utilitza’l també per a seguir els tracks proposats a CycloCat. Només cal que et descarreguis alguna app que et permeti seguir tracks. N’hi ha moltes, algunes de pagament i d’altres gratuïtes. Aquí us posem uns exemples:

 • Wikiloc: (gratuïta per Android, de pagament per iPhone).
 • ARA GPX viewer (gratuïta)
 • GPX Master (gratuïta)
 • Maps.me

logos navegadors

N’hi ha moltes d’altres, però bàsicament totes funcionen igual:

 1. descarregues l’arxiu *.gpx al mòbil (t’el pots enviar adjuntat per mail i l’obres des del mòbil).
 2. desa’l a descàrregues o a algún altre directori on la app tingui accés.
 3. obre la app i busca l’arxiu *.gpx
 4. ja pots seguir el track!

pantallot wikiloc cyclocat 1     pantallot wikiloc cyclocat 2      pantallot wikiloc cyclocat 3

Els tracks son fitxers digitals que tenen una llista de punts de ruta (way points) en coordenades globals. Aquesta sèrie de punts ens defineixen la ruta a seguir. Quan aquest fitxer és llegit per un aparell GPS que pot obtenir la seva posició rebent senyals dels satèlits,  llavors l’aparell pot saber si esta a prop o lluny d’un d’aquests punts de ruta de la llista. Si anem passant per tots els punts tot és correcte. Si en comptes d’apropar-nos al següent punt ens allunyem (cosa que voldria dir que hem agafat un camí incorrecte) llavors l’aparell ens avisa. Depenent de l’aparell, ens mostrara per pantalla en quina direcció ens hem equivocat i ens ajudarà a comprendre com tornar a la bona traçada.

 

Tipus de fitxers track

A CycloCat penjem arxius en format *.GPX, però hi ha pàgines i programes que poden transformar els formats als que necessiteu. Us recomanem GPSies.

GPSies logo

A més, amb GPSies podeu editar tracks (juntar-ne, invertir-ne el sentit, retallar un troç) i adaptar els tracks de CycloCat a la ruta que voleu fer.

 

I els mapes?

Moltes vegades, veure només el track en pantalla no ens dona prou informació, per això sempre és millor veure’l sobre un mapa. A més, al mapa ens pot donar informació sobre corbes de nivell, fonts, estacions de tren, etc. Les app esmentades abans poden funcionar amb mapes on-line o off-line, en aquest darrer cas us els haureu de descarregar prèviament.

 

Aparells GPS

Hi ha vàries raons per no fer servir un smartphone per seguir tracks anant en bici:

 • és un element fràgil, no pensat per a un ús on es pugui mullar o resistir cops
 • consumeix bateria i si s’esgotés no podriem fer una trucada d’emergència
 • hem de portar la pantalla apagada la major part del temps (per estalviar energia, la pantalla és el que més consumeix en diferència)

Per aquesta raó existeixen els aparells específics per a navegar. Són més compactes, resisteixen aigua, pols i cops però també son més cars i més complexos de fer servir.

El mercat evoluciona constantment, però tingueu present que una cosa és un rellotge que produeix un track mentres fem un exercici i una altre és un aparell que ens mostra el track en pantalla (amb mapa de fons o no) amb prou definició com per triar el camí de la dreta o el de l’esquerra.

 

A data d’avui (3/5/2018) els millors navegadors per bici son els següents:

 • Garmin Edge 1030/1000/820/800/520

gama garmin edge

 • Wahoo Elemnt/Elemnt Bolt

gama wahoo elemnt

 • Lezyne Enhanced Super GPS

gama lezyne

 

Esperem que aquesta informació hagi estat útil per a vosaltres. Si teniu algun dubte, suggerència o correcció no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres a: info@cyclocat.cat