GPS Wahoo Elemnt

Prova del GPS Wahoo Elemnt

Hey companys! Com sabeu, per ciclar les millors rutes cal seguir tracks GPS. Antigament duiem pesades guies de paper i feiem servir anti-ergonòmics plànols pobres en detalls (tant vitals de vegades). Perdre´s pels voltants de casa està bé, per que no anem molt lluny i les conseqüències de perdre’s no son gaire tràgiques. Però si estem fent una ruta de tot un dia o fins i tot de varis dies, llavors ja potser val la pena anar una mica més preparats. No hi compteu mai en que el camí estarà completament senyalitzat. Les carreteres ho estan i tot i així és possible perdre’s, o a càs no feu servir el GPS també quan aneu en cotxe?

senyals

No espereu trobar senyals a cada encreuament…

La forma més senzilla de seguir tracks és utilitzant un telèfon inteligent amb una aplicació. Ens permet iniciar-nos al fantàstic mòn de la navegació per satel.lit. Si feu servir el mòbil de forma habitual per a seguir tracks o per enregistrar activitats, no trigareu en adonar-vos de les limitacions que té. Llavors, el següent pas és utilitzar un aparell específicament dissenyat per això.

Aquí hem parlat alguna vegada de com seguir tracks utilitzant aparells GPS, doncs bé, avui ens mullem i us expliquem com ha anat l’experiència amb el Wahoo Elemnt.

elemnt carregant

Tatxaaaan!!! aquest és el “trasto”!

 

Per què gastar-se diners en un aparell que fa el mateix que una aplicació de mòbil?

Evidentment podem seguir tracks amb un smartphone, però té unes certes limitacions:

  1. Seguretat (trucada d’emergència).  Els que porteu més anys donant pedals ho recordareu, hi havia una època on no existien els telèfons mòbils…. però ara n’hi ha i els hem usat més d’una vegada per a que ens vinguin a buscar…Més val estalviar bateria del mòbil per si s’ha de trucar.
  2. Cuida el teu material. El mòbil no esta pensat per a fer això. A més, té més probabilitat de fer-se malbé en cas de caiguda. Estarà sotmés a vibracions i pols si el portes al manillar. Si el portes dins d’una bosa amb zip i ficat a la butxaca et pot durar més anys.
  3. Informació al moment. El fet de que l’aparell GPS estigui pensat per a aquesta funció específica fa que s’adapti millor. Què volem dir amb això? doncs que la pantalla està tota l’estona encesa i consumeix poc per exemple, això fa que en un encreuament, simplement amb un cop d’ull ja sabem cap on tirar. Amb el mòbil haurem de desbloquejar la pantalla, o sigui, parar la bici o anar molt poc a poc.
  4. Gestió de l’energia. L’element que gasta més energia del telèfon mòbil és la pantalla. I quan més gran és, més gasta, evidentment té una influència molt gran la intensitat (en esxeriors molt il.luminats la intensitat és més gran i gasta més enrgia). Amb un GPS optimitzem l’energia que tenim a les bateries que transportem, siguin de mòbil, de GPS o externes.
  5. Memòria. Per que vols els mapes de mig món al teu mòbil cada dia si tens internet per consultar-ho? doncs per rès. Però llavors, et cal connexió a internet per a seguir el track sobre mapa i això ja no només gasta energia sino també dades, que poden arribar a ser molt cares a un altre país o fins i tot completament inexistents. Per tant, els mapes millor fora de linea, però llavors, com s’actualitzen? Molt fàcil! el trastet aquest de Wahoo detecta la WiFi de casa i actualitza els plànols. No sabem cada quan ho fa, però realement els mapes estan actualitzats.
elemnt sota la pluja

El Wahoo Elemnt sota la pluja pels carrils bici d’Alemanya. El móbil l’hagués hagut de treure del manillar ja que, com la majoria de smartphones, no és resistent a l’aigua.

 

Dissenyat per la funcó

El primer que veiem és que un aparell GPS és més petit que un smartphone. Per què? doncs perque no cal que sigui tant gran realment. Penseu que els mòbils els evolucionen per a que l’usuari pugui veure pel.lícules i sèries. En canvi un GPS ens ha de donar una informació més senzilla. No requereix d’una gran mida però sí d’una bona resolució. Tingue-ho en compte, no només importa la mida de la pantalla, la resolució és molt més important. Una bona resolució fa que l’aparell pugui ser més compacte, cosa que s’agraeix per pès i per espai al manillar de la bici.

L’atre gran avantatge és que l’aparell GPS esta dissenyat exactament per a la funció que li volem donar, és a dir, es pot mullar sota la pluja i no es fa malbé, pot caure a terra i no es trenca la pantalla, la visibilitat de la pantalla és bona encara que hi hagi molta llum externa, la bateria aguantara més que les nostres cames, etc…

test wahoo elemnt cyclocat

Realment no cal una pantalla més gran que aquesta. Les mides del Wahoo Elemnt les vàrem trobar ideals.

 

És fàcil ficar tracks GPS al Wahoo Elemnt?

És molt habitual en els aparells electrònics incorporar-hi més funcions de les estrictament necessàries. Paradoxalment, una gran part del públic que té un aparell GPS no és capaç de “ficar” un track a l’aparell per a seguir-lo. Fins i tot pot arribar a ser complicat en smartphones depenent de la app i del sistema operatiu del terminal.

aplicacio wahoo cyclocat

L’app de Wahoo és molt fàcil de fer anar i dona molts detalls de les rutes. A més, et pot endreçar les rutes per proximitat d’on ens trobem, cosa que és molt útil per navegar per la xarxa CycloCat (ja que és una xarxa nodal)

 

En aquest Wahoo Elemnt és molt fàcil ja que no requereix d’ordinador. El track el podem tenir al mòbil, per exemple. El podem rebre en un correu adjuntat o bé el podem descarregar directament d’un web com el de CycloCat. Llavors, quan es desa li podem dir al mòbil que ho faci com a arxiu GPX relacionat amb la app pròpia de Elemnt.

Aquesta ruta es gravara a la app. Quan s’inicii l’aparell GPS, aquest es sincronitzarà via bluetooth amb el mòbil. D’aquesta manera, quan anem a buscar les rutes desades al GPS ens aparexerà aquesta última nova incorporació. És pot dir que el Wahoo Element té menys botons i no té pantalla tàctil per que fa servir els botons i la pantalla del mòbil. D’aquesta manera tenim pantalla gran quan realment cal (la del mòbil) i mides compactes la resta de la travessa. Pràctic, no?

wahoo elemnt cyclocat

Els mapes es veuen així. No trobem a faltar els colors ni la pantalla tàctil.

 

Son la pantalla monocròmica i no táctil un inconvenient?

Absolutament no. Molaria que es pogués arrossegar el mapa, però si estem fent aquesta operació ja vol dir que el grau d’informació que necessitem requereix que ens aturem i ens ho mirem bé, en detall. Vaja, que ja ens em perdut.

mapa wahoo elemnt cyclocat

Les escales més grans del zoom gairebé no es fan servir. Apa, ara ja sabeu on visc.

 

Com es veu la pantalla del Wahoo Elemnt?

La pantalla es veu molt bé, millor que un Garmin realment. És preferible blanc i negre amb molta resolució que no pas colors i menys resolució. Les pantalles que mostren dades, tenen un sistema de zoom que ens permet configurar la mida dels números. La pantalla de mapa té prou resolució com per a que poguem saber quin camí hem d’agafar al següent encreuament. Realment compleix amb les expectatives. És més, com podiem anar abans sense un trasto d’aquests?

display wahoo gran cyclocat

Els números es podem posar tant grans com mitja pantalla! més que suficient.

numerets petits

A la mateixa pantalla de dades, utilitzant el botó de zoom podem veure fins a 11 camps, en lletra més menudeta, això sí.

 

Que tal va?

Doncs va molt bé. L’hem provat durant un més. Hem navegat, hem entrat tracks, els hem seguit, l’hem esgotat de bateries (costa, eh). Hem circulat amb ell per 6 paisos diferents (Espanya, França, Itàlia, Àustria, Suissa i Alemanya) i el trasto tenia els mapes off-line ja ficats, una meravella!

Molt recomanable.

vista de les rutes

Així es veuen les rutes gravades a la memòria. Funciona perfectament sense connexió a internet.

 

Bonus app

La app que fa servir és molt fàcil d’utilitzar i té la “funció portam a…” (però no la recomano per entorns que no siguin urbans, ja que ens porta per senders que pot ser que estiguin perduts). És com una mena de Google Maps ficat en el Wahoo.preferència per els carrils bici i per senders… de vegades no ciclables, però com a mínim no us posarà per una autopista!

També és d’agrair que sincronitzi tant bé amb Strava i que puguis veure qui et truca per la pantalla del trasto (així, depèn de qui sigui ja ni pares per agafar el telèfon, hehehe).

Té una altre virgueria que és, que quan utilitzes la funció “porta’m a…” els leds s’il.luminen senyalant cap on has de girar. No ho fas servir gairebé mai, però quan ho fas servir sembla que la teva bici sigui més inteligent que “el coche fantástico”.

Per cert, les dues fileres de leds es poden configurar. Es poden il.luminar en funció de les polsacions, la velocitat, etc. Està bé, nosaltres l’hem portat amb les polsacions, però no és una cosa que l’hagi de fer servir el gran públic.

 

Conclusió

Tot i que la marca no és tant coneguda (a Europa, per que a EEUU està molt implantat) i que a priori té menys prestacions que els seu competidor (el senyor Garmin 1000 i 1080) a la pràctica és un aparell molt millor.

El fet de que la pantalla no sigui a color i que no sigui tant gran com la del Garmin realment no és una desavantatge, és més, va millor (i fins i tot una mica més petit, com el Bolt, potser aniria millor encara).

És una bona compra, només que hagis de fer un parell o tres rutes seguint tracks ja el tens amortitzat.