Ruta cicloturista Barcelona Girona

Quina és la millor ruta cicloturista Barcelona Girona?

Aquesta ruta és una de les més realitzades a Catalunya en clau cicloturista. Hi ha diverses raons de pes:

1- Barcelona és la ciutat més poblada de Catalunya amb molta diferència. Si algú a Catalunya es vol iniciar al cicloturisme és lògic que comenci amb una ruta prop de casa. Per tant, hi haurà molts cicloturistes que surtin de la ciutat comtal.

barcelona-bici

2- Girona és una ciutat amb un alt interès turístic. És un bon destí per a una ruta cicloturista. A més, el fet que fa uns anys alguns equips professionals establissin base a la ciutat, ha fet que el nombre de ciclistes i triatletes professionals augmenti. A conseqüència ha augmentat tot el que és relatiu al turisme ciclista i cicloturista.

Girona-Cicloturisme

3- són una mica més de 100Km de ruta. Aquesta és una xifra psicològica, com per a alguns corredors fer 10K, mitja o marató. És una bona ruta per a provar de trencar el teu rècord (si mai has arribat a 100Km) o pot ser un molt bon entrenament per a qui estigui més avesat a fer kilòmetres.

4- Les ciutats d’origen i final estan connectades pel tren, factor molt important de cara a la logística. A més a més, la línia del tren va en paral·lel a la ruta que estem fent, cosa que ens pot servir com a línia de retirada en cas d’emergència o avaria mecànica.

bici-al-tren

Ara bé, i el recorregut? Hi ha moltes maneres d’afrontar la ruta cicloturista de Barcelona a Girona o viceversa. Aquí us proposem les més segures i les més fàcils: utilitzant la xarxa CycloCat.

A CycloCat hem aconseguit un programari que ens permet calcular distàncies i desnivell en una sèrie de recorreguts. I a més a més, els hem recorregut en bici! Hem introduït els tracks de CycloCat i hem anat provant per a trobar la solució òptima. Aquí teniu els resultats!

Consideracions prèvies

Punt de sortida:

hem triat com a punt de sortida l’estació de tren de El Clot Aragó. Qui vingui de fora de Barcelona, segurament baixarà en aquesta estació per a començar la ruta.

estacio-tren-clot-arago

ruta-clot-besos-per-meridiana Els primers kilòmetres per Barcelona són molt poc àgils de fer. El camí més curt és seguir l’avinguda Meridiana, però ens trobarem molts semàfors i molts encreuaments. A més, els carrils bici no estan interconnectats entre ells. Són 5,8Km entre l’estació de El Clot i el Besòs a l’alçada de Santa Coloma de Gramenet.

 

 

ruta-clot-besos-per-guipuscoa

Potser la millor manera de sortir de Barcelona en bici és seguint el carrer Guipúscoa per anar a buscar el passeig fluvial del Besòs com més aviat millor. Són 6,1Km, només 300 metres de més, però val la pena. El Carril bici és molt més continu i remuntar el Besòs és molt fluid.

 

 

 

 

Punt d’arribada:

estacio-tren-girona

No ens agrada cap altra manera d’entrar a Girona pel Sud que no sigui el carrilet. Hem provat moltes combinacions, però l’entrada pel carril bici venint de Quart és l’opció que ens agrada més. És segura, té poc desnivell i té natura fins ben bé el primer carrer de Girona. D’allà proposem seguir el carril bici del carrer Emili Grahit per anar fins a carretera de Barcelona i trobar l’estació de tren.

 

Opció 1: Riu Besòs/Mogent – Riu Tordera – Maçanet – Sils – Riudellots – Fornells – Quart

altimetria-opcio-1-bcn-grn

Ens surten 108Km amb només 810m de desnivell positiu.

Aquesta és l’opció que aconsellem. És la més curta, la que té menys desnivell i la que té els paisatges més agradables.

Descarrega el track aquí

Opció 2: Riu Besòs/Mogent – Riu Tordera – Maçanet – Sils – Vidreres – Caldes de Malavella – Cassà – Quart

altimetria-opcio-2-bcn-grn

altimetria-ruta-2-bcn-grn

Ens surten 120Km amb 867m de desnivell positiu.

Aquesta és una molt bona alternativa. És un xic més llarga i amb una mica més de desnivell, però els últims quilòmetres són molt més fàcils de fer que amb l’opció 1. La raó és que s’aprofita més estona de la Via Verda del Carrilet. I no es pot menysprear tenir quilòmetres planers al final d’una ruta. A més a més, és possible que sigui la més ràpida (o la ruta amb la qual cadascú pot fer el millor temps), ja que com més kilòmetres fem pel carrilet, més alta pot arribar a ser la mitja de velocitat (sempre respectant els límits). Fer kilòmetres pel carrilet ens permet mantenir un ritme sense interrupcions ni canvis de direcció i vencent el desnivell de manera molt progressiva.

Descarrega el track aquí

Opció 3: Riu Besòs/Mogent – Riu Tordera – Tordera – Vidreres – Caldes de Malavella – Cassà – Quart

 

opcio-3-bcn-grn

altimetria-opcio-3-bcn-grn

Ens surten 124Km amb 824m de desnivell positiu.

A molts us pot sorprendre, però potser aquesta és l’alternativa més fàcilment ciclable. La raó és que no es passa per l’estació de Maçanet – Massanes, que té una dubtosa ciclabilitat. A canvi es circula de manera molt ràpida entre Fogars i Tordera. Hi ha una dificultat en forma de desnivell entre Tordera i Vidreres, però en total resulta ser menys desnivell que l’opció 2.

Descarrega el track aquí

Opcions desaconsellades

Com sabeu, a la web CycloCat ens dediquem a buscar els itineraris ciclistes més segurs i amb menys desnivell. Per aquesta raó desaconsellem les següents opcions:

1- anar pel Maresme:

No hi ha infraestructura. O es va per un passeig marítim ple de gent o bé s’ha d’anar per la carretera. Els trams estan posats a CycloCat, però si s’ha de fer una ruta cicloturista llarga com Barcelona a Girona no voldràs trobar-te amb aquests tipus de vies.

2- anar per la GR92.

Simplement, no és ciclable en alguns punts com ara la zona de la prehistòrica, a La Roca. A més a més, la GR92 ressegueix la carena de la serra de Marina, de El Corredor i del Montnegre. Si es volen fer molts kilòmetres, val més estalviar cames pel que pugui venir.

Esperem que aquests tracks us siguin d’ajuda. No deixeu de compartir les vostres experiències amb nosaltres i recomaneu la nostra pàgina a qui li pugui interessar. Moltes gràcies per la vostra atenció.